Gréckokatolícki biskupi Slovenska diskutovali o obnove obradu pohrebu

25.09.2013 Prešov

Prešov 25. septembra (TASR) - Na gréckokatolíckom pútnickom mieste v obci Ľutina v Sabinovskom okrese sa v pondelok (23. 9.) stretli gréckokatolícki biskupi na 13. riadnom rokovaní Rady hierarchov Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi na Slovensku. Okrem iných sa ho zúčastnili aj prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, košický eparchiálny biskup Milan Chautur, bratislavský eparchiálny biskup Peter Rusnák a pomocný prešovský biskup Milan Lach.
„Vladykovia sa navzájom informovali o prebiehajúcom archieparchiálnom a eparchiálnych zhromaždeniach, ktoré sú prvou etapou metropolitného zhromaždenia. Konštatovali, že jednotlivé zhromaždenia sa konajú podľa časového harmonogramu. Ďalej sa venovali pripravovanej knihe, v ktorej bude obnovený obrad pohrebu. Dohodli sa tiež na vymenovaní komisie, ktorej úlohou bude pripraviť pre Radu hierarchov podklady ohľadom otázky udeľovania svätého prijímania deťom,“ informoval hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.
Tiež uviedol, že členovia rady hovorili aj o pripravovanom Stretnutí gréckokatolíckych biskupov Európy, ktoré sa bude konať od 17. do 20. októbra 2013 v Košiciach. Podobné stretnutie sa v októbri 2005 konalo v Prešove.
Petrík ďalej povedal, že súčasťou tohto stretnutia európskeho významu je aj návšteva pútnického miesta v Ľutine, kam biskupi prídu v pondelok (21. 10.) a kde na kňazskom dni prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak bude Bohu ďakovať za 60 rokov života.
Hierarchovia Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi na Slovensku veľmi kladne ohodnotili nedeľný (22. 9.) Národný pochod za život v Košiciach, na ktorom sa zúčastnilo aj veľa gréckokatolíckych kňazov a veriacich.
 

Vyberte región